Hartowanie organizmu przed zimą

Hartowanie organizmu przed zimą

Wiele osób ma problemy z ciągłymi chorobami, infekcjami. Zwłaszcza w okresie zimowym, gdy temperatury są niskie, a w pożywieniu znajduje się mniej wartościowych witamin i minerałów budujący h odporność organizmu, jesteśmy narażeni na katar, grypę, infekcje dróg oddechowych. Również nasza odporność na choroby wirusowe i bakteryjne spada, stad mogą pojawić się takie schorzenia, jak ospa czy po prostu opryszczka. Aby uchronić się, przynajmniej częściowo, przed częstym chorowaniem, powinniśmy przede wszystkim odpowiednio się odżywiać. Zimą warto postawić na takie produkty, jak kapusta kiszona, papryka, cebula, czosnek, pietruszka zielona, jabłka, cytrusy, kiwi, orzechy. Znajdują się w nich bowiem cenne składniki budujące odporność organizmu, jak witamina C oraz cynk. Warto też zacząć się hartować już latem, aby nasz organizm był należycie przygotowany do obniżenia się temperatury. Dobrze jest zacząć latem biegać i pływać oraz kontynuować ta aktywności przez cała zimę. Gdybyśmy zaczęli uprawiać sporty dopiero na zimę, moglibyśmy zgrzać się, spocić, potem by nas przewiało i zamiast się zahartować, złapalibyśmy przeziębienie. Dlatego tez lepiej pomyśleć o tym już latem. Aby zahartować organizm, dobrze jest też brać chłodne kąpiele latem, pływać w morzu czy w rzece, gdzie woda jest bardzo zimna. Odporność poprawiają też zimowe wizyty w saunie.