Jak jeść, aby wyszło na zdrowie

Jak jeść, aby wyszło na zdrowie

Chociaż pytanie o to, czy jedzenie jest zdrowe, może wydawać się co cokolwiek zaskakujące, to wbrew pozorom warto się nad nim zastanowić nieco dłużej. Z jednej strony bez jedzenia, które dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych normalne funkcjonowanie byłoby niemożliwe. Tłumaczy to istnienie takiego zjawiska jak głód, który jest najbardziej podstawową potrzebą każdego organizmu. Głód ma na celu skłonienie do sięgnięcia po potrzebne składniki pokarmowe, więc ze zrozumiałych względów zarówno dietetycy, jak i biolodzy czy psychologowie lokują gu biologów na samej podstawie hierarchii potrzeb. Wbrew pozorom zadane na samym wstępie pytanie nie jest jednak dziwne, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy wraz zjedzeniem poza białkami, węglowodanami, lipidami (czyli tłuszczami), a także witaminami i innymi składnikami człowiek dostarcza komórkom swojego organizmu również mnóstwo substancji i cała tablice Mendelejewa pierwiastków szkodliwych. To główna przyczyna powodująca, że medycyna coraz więcej uwagi poświęca sposobowi odżywiania i stylowi życia pacjenta, a porady lekarskie bardzo często dotyczą kwestii związanych z dietą. Ten właśnie czynnik ma zdaniem lekarzy i dietetyków zasadnicze znaczenie w utrzymaniu kondycji, dobrego zdrowia i to nie tylko somatycznego, ale także psychicznego.